петак, 14. јануар 2022.

KOMPLET LEPINJA


 

 

 

 Iako je prisvaja ceo zlatiborski kraj, komplet lepinja je, pre svega užički specijalitet, znači prava, autentična Ercovka.

Za pripremu dotične gospođe, potrebni su: lepinja, jaje, kašika starog kajmaka i pretop.

Lepinja mora biti lepinja, nikako kajzerica, zemička, manja pogača. Kupujemo ih u lokalnim pekarama, jer se peku u pećima na drva. Na lepinji prvo iseći poklopac i odložiti ga. U lepinju staviti kašiku kajmaka i jedno jaje, a zatim ih izmutiti viljuškom. Dobijenu kašu treba rasporediti po celoj lepinji tako da natopi čitavu površinu. Poklopac umočiti u lepinju da upije malo kaše i peći ga odvojeno u rerni. Trajanje pečenja zavisi od vaših gastronomskih afiniteta. Kada mislite da je taman pečena, izvadite je, nalijte pretopom po ukusu, poklopite i iznesite na sto. Komplet lepinja se jede rukama, tako što krenete od poklopca koji kidate i umačete u pretop i kašu. Viljuška i nož vas možda čine finim, ali to Užičani smatraju skrnavljenjem njihovih lokalnih običaja.

Interesantno je da postoji i veganska varijanta ovog jela koje se sprema isto kao obična komplet lepinja samo bez jaja, kajmaka i pretopa. Ovako spremljena komplet lepinja se tada zove lepinja.

Tekst je preuzet sa prijateljskog bloga Oko Zlatibora.

 https://okozlatibora.rs/2021/06/01/komplet-lepinja/?fbclid=IwAR34kRiE1g0NkqxJWUmJNUp9Uy-t9klslbsSqSUi-QETspwxlCcefmf36DY

среда, 7. новембар 2018.

BRZA ŠTRUDLA (BEZ KVASCA)

  Ovo je stvarno odličan recept, ako hoćete da spremite nešto na brzinu, za iznenadne goste ili svoju porodicu. Nema nikakvog čekanja da se testo podigne, jer je bez kvasca, a štrudla je jako dobra, verujte mi.


Da napravite ovu štrudlu treba vam:

500 - 600 g brašna
2 jajeta
1/2 šolje ulja (mera je šolja od 2 dl)
1/2 šolje mleka
1/2 šolje šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
džem ili krem za filovanje


Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanilinom, zatim dodajte ulje i mleko. Dodajte prvo pola količine brašna i prašak za pecivo. Izmešajte dobro i dalje dodajući po malo brašna mesite dok se testo više ne lepi za prste i dok ne budete mogli da ga formirate u kuglu.


Pobrašnjavite radnu površinu. Testo podelite na dva dela. Svaki deo razvijte oklagijom i premažite željenim filom. Ne treba mnogo tanko da razvlačite, jer će vam pući. Premazano testo urolajte i stavite jufku u podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje).


Jufke premažite uljem sa obe strane i pecite pola sata na 200 stepeni. Kada izvadite iz rerne, pokrijte čistom krpom, da bi štrudla ostala meka. Kada se malo prohladi, pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
 

понедељак, 5. новембар 2018.

FLEKICE SA KUPUSOM

  Evo jednog starinskog recepta, odličnog za predstojeće hladne dane. Uz neku čorbicu, imaćete kompletan ručak. Ovo jelo nije skupo, što je takođe bitno u današnje vreme. Priprema je brza i jednostavna.


Da napravite ovo jelo treba vam:

1/2 kg flekica (vrsta testenine)
1 manja glavica kupusa
ulje
so
biber

Kupus sitno isecite i dinstajte ga na ulju uz povremeno dodavanje po malo vode. Posolite i pobiberite po ukusu. Za to vreme obarite flekice. Kada kupus omekša, ubacite kuvane flekice i promešajte. Ako treba posolite još malo. U kupus dok se dinsta, možete dodati i crni luk, sitno isečen, ja ga ne stavljam, više volim ovako.
Prijatno!

среда, 31. октобар 2018.

PITA SA PEČURKAMA

  Ova pita je često na meniju u našem domu. Prava stvar za ljubitelje pečuraka, brzo se i lako sprema, a pritom je i posna.


 Da napravite ovu pitu treba vam:

500 g tankih kora za pitu
2 glavice crnog luka ili struk praziluka
600 - 700 g šampinjona
so
biber
ulje


Luk iseckajte sitno, a šampinjone ne mnogo sitno, da ne bi nestali. Luk propržite na ulju kratko, pa dodajte šampinjone da se malo prodinstaju, ne dugo, jer će se peći i u rerni. Posolite i pobiberite po ukusu.


Uzimajte po 3 ili 4 kore za jufku, svaku poprskajte sa malo ulja, a na treću tj. četvrtu stavite nadev uz ivicu. Prvo savijte krajeve sa leve i desne strane, da fil ne bi iscureo, a zatim zarolajte jufku.


Pleh ili dobro podmažite ili obložite papirom za pečenje, pa ređajte jufke u njega. Odozgo ih namažite uljem. Pitu pecite pola sata na 200 stepeni. Kada je pita pečena, ako volite da korica bude mekša, pokrijte je čistom krpom, a ako volite da korica ostane hrskava, ne pokrivajte.
Prijatno!

уторак, 30. октобар 2018.

AKCIJE I POPUSTI ZA 30.10.2018. (PARFEMI I ŠMINKA)

  Drage dame, pronašla sam za vas parfeme i šminku po veoma povoljnim cenama.


Ženske i muške parfeme, olovke, sjajeve i ruževe za usne, komplete četkica za šminkanje, komplet od 20 sunđera za šminku, možete pronaći po ceni od 299 din. na više u prodavnici japanskog brenda Miniso u TC Stadion. Veoma interesantna prodavnica sa raznovrsnim asortimanom.
Prijatna kupovina!

понедељак, 29. октобар 2018.

LENJA PITA NA DRUGI NAČIN

  Gledajući naslov, pitate se kako lenja pita na drugi način - pa testo je drugačije. Znam mnoge koji ne vole klasično testo za lenju pitu, kažu da im "zapada" u grlu. Ovo testo je meko kao pamuk, ja ga obožavam, a kolač se topi u ustima.


Da napravite ovaj kolač treba vam:

6 jaja
1,5 šolja šećera
1 kesica vanilin šećera
1 šolja jogurta
2 šolje brašna
pola šolje ulja
1 kesica praška za pecivo
1,5 kg rendanih jabuka
prezle
cimet


Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanilinom (ne treba da odvajate žumanca i belanca), dodajte ulje, jogurt, i na kraju brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte mikserom. 
Pola mase sipajte u dobro podmazan pleh i pecite na 200 stepeni 12 minuta.


Izvadite testo, stavite odozgo rendane jabuke, poravnajte, pa pospite prezle, pa cimet. Zatim prelijte drugim delom testa i vratite u rernu da se peče još 25 minuta.
Kada se prohladi pospite kolač šećerom u prahu i secite na kocke. Sigurna sam da će vam se dopasti.
Prijatno!

четвртак, 25. октобар 2018.

AKCIJE I POPUSTI ZA 25.10. 2018. ( OBUĆA )

  Pronašla sam obuću za drage dame, čitateljke ovog bloga, po fantastičnim cenama! Radi se o većim brojevima, koji su veoma traženi, a retko se nalaze.


Sandale br. 41 - 1745. din.
Plave cipele br. 41 - 1990 din.
Bež cipele br. 42 - 1745 din.
Patike br. 42 - 1495 din.

Obuća je pronađena u prodavnici Deichmann u TC Stadion. Imaju i veliki izbor jesenjih cipela za 2490. din.
Prijatna kupovina!

KOMPLET LEPINJA

Verovatno će vam se svideti i sledeći recepti: